Write Tag 2!
Sziasztok! Tegnap kaptam egy jelölést Abeth-től (haha, sejtem miért jelöltél meg). Abeth bejegyzése alatt már egyszer megemlítettem, hogy rettentően örülök ennek a kihívásnak, hiszen már régen volt ilyenben részem, szóval csapjunk is bele.
Jelenleg hasonlóképpen vagyok, mint Abeth, tehát ameddig nem érkezik másfajta bejegyzés addig ezt hoztam nektek.
Ui.: holnap újabb bejegyzés!

A Write Tag eredeti bejegyzése.


Write Tag 02. – … még az Óperenciás-tengeren is túl, – Helyszínek

Szabályok:
  1. Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére! (Ha másolásvédelem van az oldaladon, jelöltjeidet irányítsd a Tintaszerkezetek oldalra, innen el tudják vinni a dolgokat.)
  2. Linkeld annak a nevét, aki jelölt téged!
  3. Válaszolj a kérdésekre!
  4. Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! 
  5. Jelölj te is bloggereket a játékra és linkeld az oldalukat!
  6. Értesítsd őket a jelölésről!

Kérdések:
  1. Valós, alternatív földi vagy kitalált világban alkotsz-e legszívesebben?
  2. Miért? Mit szeretsz benne?
  3. Szoktál-e írás előtt vagy alatt kutatómunkát / világépítést végezni?
  4. Miért igen, miért nem? És ha igen, hogyan? Van bevált módszered?
  5. Mennyire törekszel valósághűségre, ill. hihetőségre? 
  6. Szerinted hogy lehet ezt elérni?
  7. A történeteid többsége egy vagy több helyszínen ill. világban játszódik? 
  8. Íróként hogy állsz a tájleírásokhoz, helyszínbemutatásokhoz? 
  9. Mit gondolsz arról, hogy van, aki szerint azért írnak olyan sokan fantasyt, mert az könnyű zsáner, hiszen ott „bármi megtörténhet”?
  10. Van-e valami érdekességed a világokról, helyszínekről, amit elmesélnél? 
  11. +1 Bármit kérdezhetsz, ami a történetekben szereplő helyszínekhez, világokhoz kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)
Az én válaszaim:

Valós, alternatív földi vagy kitalált világban alkotsz-e legszívesebben?
Azt hiszem én vegyes felvágott vagyok, mondhatom azt is, hogy valós, és kitalált világban is alkotok, mivel a Louxiter a Földön kezdődik, és egy másik világban (Louxiterben) folytatódik. Sőt, ha jobban belegondolok, a Louxiter mindhárom csoportba beletartozik, azt majd meglátjátok, hogy miért.
Új világot kitalálni bonyodalmas és hosszadalmas, de ha jól csinálja az ember, megéri.
A valóságba belevitt természetfeletti jelenségek pedig nem minden esetben tudnak azonosulni a Földön elvárt dolgokkal (jó, persze itt a fantázia mégis csak dob rajta, de ha valamit fixen meg akarunk tartani a Föld tulajdonságai közül, akkor muszáj lépnünk egy nagyobb szintre), tehát mindegyiknek megvan a hátránya, és persze az előnye is, de azokat most hagyjuk. :D 

Miért? Mit szeretsz benne?
Igazából az előző kérdésre sem adtam konkrét választ, de ha nagyon választanom kellene a három közül, akkor a kitalált világos választanám és azért, mert a karaktereinket egy saját fantázia által megtervezett világban éltetni sokkal könnyedebb és elfogadhatóbb (főleg, ha erővel is rendelkeznek, márpedig szoktak). Mint már az előbb is említettem, a kitalált világgal konkrétan azt csinálsz, amit akarsz, határtalanul. Olyan elemeket teszel hozzá, és veszel el amilyet szeretnél, nem kötnek szabályok a természethez (az ég kék, a fű zöld), nem kell folyton aggódni az emberiség miatt, hogy mi lenne, ha... 

Szoktál-e írás előtt vagy alatt kutatómunkát / világépítést végezni?
Nem feltétlenül. Speciel a Louxiternél maguktól jönnek a dolgok, elég, ha magam elé veszek egy kis papírt és lerajzolom. Persze az internet sokszor az ember segítségére van, mint például a Pinterest oldala, vagy akármelyik másik hasonló, és én is ezekből a képekből szokok leginkább inspirálódni, ha kifogynék az ihletből (hmm, milyen érdekes, újra kezdeni mindig van ihletem XD). Mondjuk lehet erre a világépítéses cuccra azért nincs szükségem, mert rengeteg (tényleg több tucatnyi) fantasy filmet nézek.
Néha viszont képességek terén elég hasznosak tudnak lenni a google találatos oldalak (lentebb linkelek párat).

Miért igen, miért nem? És ha igen, hogyan? Van bevált módszered?
Ezt a pár kérdést azt hiszem már megválaszoltam, de a bevált módszerre mondanék én még valamit, itt sunyiba: nem kell feltétlen a Pinterest vagy a Google oldalára felugrani rögtön, ha kifogysz az ihletből. Kapcsolj be egy filmet, legyen az akár horror, fantasy, vagy vígjáték, vágj magad elé egy tál rágcsát és egy kis innivalót, kapcsolj ki minden elektronikus eszközt (kivéve azt, amiről nézed a filmet), és nézd (lehetőleg este, vagy késő délután). Aztán aludj rá egyet, vagy pihenj fél órát, és ülj le jegyzetelni: miket láttál a filmben? Tudnál belőlük valamit hasznosítani a történetben? 
Lehet, hogy már az első mondatnál beugrik egy részlet, amivel tudsz haladni. 
Ha egy nem lenne elég a filmből, falj fel még egyet.

Mennyire törekszel valósághőségre, ill. hihetőségre?
Ami azt illeti, eléggé. Ha valamiben nem vagyok biztos, inkább rákeresek hússzor a neten, hogy az úgy van-e, mert úgy mégiscsak biztonságosabb. 

Szerinted hogy lehet ezt elérni?
Egy írónak mindig tudnia kell, hogy mit akar átadni az olvasónak. Tehát, ha egy éppen elrepülő tárgyról van szó, nem azt fogjuk leírni, hogy milyen az ég (persze ezt is bele lehet csempészni, de ez már csak plusz). Minden történésnek meg kell hogy legyen az oka valahol a történetben, a szavaknak súlya van és ha valaminek nincs meg a helye, az már egy bazi nagy hiba.

A történeteid többsége egy vagy több helyszínen ill. világban játszódik? 
Több, a Louxiter a Földön és a kitalált világban, Az álmodó a Földön(Anglia, majd később Párizs), az Érdekből szerelem szintén a Földön, aztán hirtelen átvált majd vagy a Pokolba, vagy a Mennyországba, ezt még pontosan én sem tudom, ez a történet még kidolgozás alatt áll.

Íróként hogy állsz a tájleírásokhoz, helyszínbemutatásokhoz?
Azt hiszem elég erősen ráfekszem ezekre, de valahogy mindig elcsúszok a helyszínbemutatások mellett. Persze ha kell, egy cikkben olyan jól kifejtem magam, mint még soha senki, történetnél viszont nálam elég más a szitu. Nem szeretem annyira boncolgatni a részleteket, csak nagy vonalakban körbeírom, hogy mi hol található. 
A tájleírásokkal már más a helyzet, ott sokkal részletesebben ki tudom fejteni magam, mint egy egyszerű szobában.

Mit gondolsz arról, hogy van, aki szerint azért írnak olyan sokan fantasyt, mert az könnyű zsáner, hiszen ott „bármi megtörténhet”?
Ha a Föld alap helyszínként szolgál, akkor egyszerű. De ha saját világot építesz, akkor nem egy leányálom, viszont rettentően szórakoztató tud lenni. Lényegében igaz, hogy bármi megtörténhet, viszont azt meg is kell tervezni pontról pontra. Ha van egy alapod, az oda nem elég, viszont rettentő jó dolgokat is ki lehet belőle hozni. Abeth szavaival élnék a következő pár sorban: aki szentel háttérmunkát a világot alkotó dolgokra: földrajz, történelem, városok, útvonalak, gazdaság, országok és birodalmak, politika, növény- és állatvilág, különböző fajok, mágia, technológia, mindennapi élet, mi miért és hogyan működik, na az... na az kemény munka. Ahogy ő is mondja, elképesztően kemény munka, rettentően sok Word dokumentumot, papírlapot (na meg tollat) igényel, és időigényes. Minél alaposabb a kidolgozása ezeknek az alapoknak, annál összetettebb, átláthatóbb világot tudunk kialakítani.

Van-e valami érdekességed a világokról, helyszínekről, amit elmesélnél? 
Most a Louxiterről szeretnél nektek beszélni, ami pár évvel ezelőtt játszódik, körülbelül 2018 tájékán.
Az első pár fejezet Violet szülővárosában, Aurorában játszódik, ahol elkezdenek különféle természetfeletti dolgok történni vele, tudjátok, mint egy filmben. Nyugodtan iskolában jár, és mindegyik jelenséget egy hallucinációnak tudja be. Aztán az egyik álmában beszélget (nem túl tömören) egy másvilági lénnyel. Majd a tizennyolcadik születésnapján eljönnek érte, és egy teljesen új világba kerül, ez lesz Louxiter. Ezt a világot eleve egy barátságos, szeretettel teli helynek teremtettem meg, de ugyebár mint minden történet lényegeként, bejönnek a rosszak is a képbe. Eközben a képességei folyamatosan, irányíthatatlanul törnek elő, a teste és lelke minden szegletéről. Ezt az egészet nem olyan egyszerű összeeszkábálni, mivel rengeteg szálon fog futni, és ha sikerül úgy megvalósítanom a szemszögeket, ahogy én azt elterveztem, akkor én leszek a világ legboldogabb embere.
Violet energiája és ereje a lelki erejéből és családi szálaiból bontakozik ki, hiszen a Murdy család minden harmadik nemzedéke rendelkezik ezekkel a képességekkel, és csak ők juthatnak át a másik világba.

+1 Bármit kérdezhetsz, ami a történetekben szereplő helyszínekhez, világokhoz kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)
Te hogy alkotnál meg egy gonosz, természetfeletti karaktert?

A Google által talált képességek kialakításához használt oldalaim: ♥ 

Az én jelöltjeim:
Lyla - csak hogy felpörögj picit♥
Lexa - hajrá ♥
Thea - TÉRJ VISSZA, LEÁNY ♥

Köszönet, ha elolvastad! 
Véleménykifejtés ésatöbbi egy szinttel lentebb!♥

5 megjegyzés:

  1. #visszafogoktérniholnap,mikorkommentképesleszek,csakelnefelejtsem<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. #esküszömaligvárom♥

      Törlés
    2. Kicsit megkésve, de itt :D Sok helyen értettem veled egyet, vagy ahol hasonlókat írtunk. Mondjuk az érdekelni fog, hogy Louxiter végül is miért illik mindhárom csoportba :D kettőbe még talán, de három...
      És csak úgy mondom, hogy Louxitert sikerült is ilyen kedves hellyé tenned, már amennyit meg tudtam állapítani az eddig feltett részekből. Szerintem kimondottan aranyos világgá sikerült alkotnod, bár hazudnék, ha Randall nem játszana közre a véleményemben, de egyszerűen nem tudom nem szeretni :3
      De jó, hogy megjelölted Theát * - * én is itt vagyok visszatérésének támogatójaként!

      Törlés
    3. A három csoport: a történet elején a valóság, amikor "eljönnek" Violetért az alternatív földi, mivel majd abban a részben is történnek érdekes dolgok, aztán a kitalált világ pedig már maga Louxiter. Én valahogy íy tudnám besüríteni a három csoportot.
      Annak, hogy Randall a "kedvenced", annak meg felettébb örülök, és annak is, hogy eddig Louxiter képe is tetszik. :D

      Thea mindenképp a kihívottak között lett volna, nagyon hiányolom a Blogger közösségből, és még tegnap írta is, hogy ezáltal lehet sikerül neki egy kicsit visszarázódnia. :D

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés