Karakterelemzés

Mint azt a Primadonnán is láthattátok, ott is közzé tettem az én általam kidolgozott karakterelemzési módszert. Ezt most elhoztam ide is. 

Először is tisztázzuk le, mi a:

 • karakterelemzés: ez az egyetlen szócska sok mindent foglal magába. Először is azt fontos eldönteni, hogy a szereplő a főhős, vagy egy mellékszereplő, hiszen enélkül elég nehéz lesz elindulni bármilyen szálon is (nem lehetetlen, de jobb, ha van egy biztos pont, akiről tudjuk, hogy kicsoda, és mit szeretne elérni). Lényegében ez alapján tudod kialakítani a szereplő egyes viselkedésmódját, gondolkodását. Itt dől el, hogy jó, vagy rossz személyiséggel, viselkedéssel ruházod fel őt, vagy a saját képedre formálod (mert ugye lehetséges az is, sőt, szerintem igazából minden főszereplő kap egy kicsit az íróból - kivételt képez ez alól az, ha ténylegesen rólad szól a történet-). Fontos tudni, Te hogy képzeled el a karaktert, hiszen a tökéletes személyiséghez alaposan meg kell ismerned azt a személyt, akit ki szeretnél alakítani. Először szerintem érdemes nagyobb távpontokban leírni a kinézetés, csak röviden, hogy alakuljon ki egy külső kép, aztán utána már könnyebben el lehet dönteni a stílusa alapján a személyiségét is.
  Természetesen nem kötelező ezt egybefüggő mondatokban megírni, megteheted széttagolva, külön pontokba szedve is, pl: hajszín, szemszín, magasság, születési hely, anyja neve, apja neve, lakhely, képességek, gyengeségek stb.
  Továbbá a rájuk háruló szerep is ennél a pontnál dől el (hogy rossz-, vagy jófiúk lesznek). Ez persze mind az írótól függ, vagy éppen ahogy a helyzet megkívánja.
 • karakter: minden létező (akár állat, akár természetfeletti lény), valaha megemlített élőlény a történeten belül. Velük együtt lesz teljes a történet, hiszen nélkülük létre sem tudna jönni. 
 • főszereplő: az ő szemszögéből fogod bemutatni a történetet, vagy mint egy kívülálló személy fogja bemutatni a főszereplő történetét. Tehát nem mindegy, hogy: 
  • "Jessy kapával a kezében állt az utcán." VAGY "Kapával a kezemben álltam az utcán." Természetesen lehet több főszereplő is (úgy értve, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a tényleges főhőssel), de egy főembernek mindenképpen lennie kell, akinek a szemszögéből megíródik a történet. 
 • mellékszereplő: ők lesznek a főszereplőd vagy legjobb barátai, vagy legfőbb ellenségei, akik a végén valószínűleg fontos mellékszereplőkké fognak válni, pár oldalanként találkozhat velük az olvasó. 

Nos, röviden ennyit róluk. 

Következzék az általam összerakott, alaposan kiválogatott karakterelemzés és néhány hasznos tipp, amivel szinte biztos (99,9%), hogy szuper jól kiismeritek a karaktereiteket(találhattok mellettük kiegészítést is, hogy jobban érthető legyen melyik pontba mi fér bele). 

x Először is én mindenképpen ajánlanám, hogy keressetek egy olyan színészt/modellt/emberkét, aki a lehető legjobban hasonlít az általatok elképzelt karakterre. Ez sokat tud segíteni a külső, sőt még a belső tulajdonságok megalkotásában is. Ugyanez alkalmazható, ha például bajban vagytok a tájleírással. 
Másodszor, soha ne akarjátok már létező személy személyiségét, jellemét (pl. Harry Potter - kivéve, ha fanic) belevonni a főkarakteretek tulajdonságaiba, érzéseibe, tehát NE másoljatok. Legyetek eredetiek, és merjetek kitalálni olyan főszereplőt, aki önálló, tudja alakítani a történetét - akár - egyedül is.
x Harmadszor, nem minden a tökéletesség. Tehát nem feltétlenül kell a te főhősödnek tökéletes alakkal rendelkeznie, az olvasók úgyis el fogják fogadni, ha egy-két dolog kifejezetten nem stimmel vele kapcsolatban.
x Negyedszertérj ki minden olyan eshetőségre, amit valójában meg szeretnél, hogy történjen vele - erre alkalmas lehet egy külön Word dokumentum, ha pontosan le akarod vezetni a cselekményszálat -. Ha azt akarod, hogy álljon fejen egy pocsolyában, akkor tegye azt, mit sem számít a következmény, hiszen a végén úgyis minden jóra fordul, kivéve, ha alapjáraton rossz véget szánsz a történetnek. 
x Ötödszörkérj tanácsot/segítséget! Ha félsz, hogy valami nem stimmel akár a karaktereddel, akár a cselekményszáladdal, bátran kérj segítséget az olyan emberektől, akikről tudod, hogy száz százalékig támogatnak az írásban, hiszen olyan embertől jó megtudni az igazat, aki külső szemmel látja az egész történést. Ha vállalják, hogy több tíz oldalnyit elolvasnak és véleményt mondanak róla, neked az hatalmas segítség tud lenni, mert a kritikára lehet építeni. Ne félj a negatív kritikától. Pl.: kérdezd meg a barátaidat/szüleidet, hogy a karakter neve alapján szerintük milyen személyiség illene hozzá, és milyen külsővel társítsd. 
x Hatodszormerj újra kezdeni! Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, ne töröld ki az egészet, hanem nyiss meg egy új dokumentumot/füzetet, és vedd át az egészet újra az elejétől a végéig. Hidd el, sokkal többet ér, mint a teljes újrakezdés, mert menet közben kiderülhet, hogy csak egyetlen egy dolgot rontottál el, és azon bukott el. Karakterelemzésnél ez szintén ugyanígy van. Ha hosszabb szövegekben írod meg az elemzést, és rájössz, hogy teljesen más személyiség illene hozzá, alkalmazd ezt a technikát is, mert sokat segíthet. (Én például már húszonhatodjára kezdem újra a Louxiter c. regényemet, csak mert nem érzem azt, hogy kellőképp át tudom adni azt, amit kell.)

A karakterelemzés elkezdése:
Sokszor tapasztaltam meg a saját bőrömön, hogy egy idő után túl egyhangúvá és unalmassá vált az elemzési stílusom. Ezért kitaláltam különböző módszereket arra, hogy hogyan tehetném élvezetesebbé, egyszerűbbé. Pl: először papírra írtam ki mindent, ami először eszembe jutott a karakterről, és csak azután kezdtem el részletesebben leírni a dokumentumokba, vagy füzetbe. 
Ténylegesen fontos, hogy ne akarjuk egy kalap alá venni az összes karaktert, tehát igyekezzünk minél választékosabb, különbözőbb tulajdonságokat adni nekik, pl. míg az egyik mindent megpróbál megtenni a győzelemért (és sikerül neki), a másik is ugyanúgy próbáljon megtenni mindent, de neki soha ne sikerüljön(kivéve a hatalmas csattanót). 

        A leghasznosabb első lépések:
 1. Szedd össze a szerepelőidet (külön a főszereplőt/őket és a mellékszereplőket). Ha akarod, az egészet fejezetekre is bonthatod (pl: milyen viselkedésének kellene lennie egy adott fejezetben, de mindez csak akkor hasznos, ha már előre tudod, hogy melyik fejezetben percről percre mi fog történni.)
 2. Külön írd mellé a lakhelyüket, a születési helyüket, a képességeiket(ha vannak), a becenevüket, a korukat, és amit még külön fontosnak tartasz. 
 3. Ajánlatos egy rövid összefoglalót írni a szereplőről, kb 100-200 szóban, hogy még könnyebben neki tudj állni az elemzésnek.
 4. Szedd össze egy külön papírra azokat a dolgokat, amiket mindenképp ki akarsz írni a szereplődről, pl. magasság, legjobb tulajdonság, kedvenc étel/állat/ital/szín, kapcsolatai másokkal, stb.
 5. És végül, de nem utolsó sorban csatolj egy képet mindegyik szereplőhöz, de fontos, hogy olyan kép legyen, amiből meg tudnál határozni egy adott szituációt. Alá is írhatod, hogy a hősöd az adott szituációban mit cselekedne, hogyan viselkedne.
A karakterelemzés pontonként:
Hát, eljött az idő, hogy megmutassam a saját igényeim szerint összeállított karakterelemzést, ami remélhetőleg a ti segítségetekre is szolgál majd. (Igyekeztem viszonylag hihető történettel előállni a példában, de természetesen fel fogok sorolni mindent, amire szükségeket lehet.) Őszinte leszek, én egy ideje ezt a módszert használom, és sokkal jobban helyén tudom tartani a szereplők viselkedését, hiszen ha véletlen elfelejtenék valamit, csak felcsapom a doksit, és már mehet is a kutakodás és a javítás.


ROY HOLLAND

(Becenév, megszólítás) Roy, Holly

(Születési hely/Lakhely) London, UK

(Kor) 1998. június 18. /24 éves/

(Faj) ember

(Magasság/kilogramm) 187cm/76kg

„Roy egész életében a drogok világában élt. A tüdeje mocskos, az agya nem tiszta. Mindent az Ügynek szentelt, de szó szerint mindent. A húgát eladta, mert szerinte nem volt elég szép örömlánynak. Pedig az a lány igazán szép volt… Amíg meg nem ölték. Roy pedig képes volt a lehető legrosszabbat megtenni: elhitette másokkal, hogy szerette a testvérét.

                De a világ ezt ezerszeresen visszaadja neki. Megbünteti a tettei miatt, elvesz tőle mindent. Mindent, amit valaha ténylegesen szeretett a drogokon kívül. És az nem más, mint a barátnője, Kitty. Ő Roy trófeája, a menedéke a hosszú, megrázós napok elől. Kitty tiszta, nem szed semmit, csak a füvet szívja. És az is viszi el. Roy pedig bosszút akar állni.

                – Visszaszerezlek, drágám! Már csak azt kell kitalálnom, hogy hogyan...”

                                                 (rövid ismertető/pár mondat a szereplőtől)                                      

Testfelépítés: Milyen a testalkata? Izmokkal teli, vagy nyurga, vékony. 

Arcforma: Szögletes, kerek, hosszúkás, álla csúcsos, stb.

Szemszín:

Hajszín/hossz:

Bőr árnyalat:

Megkülönböztető jegy/ek: itt lehet gondolni egy tetoválásra is akár, vagy egy olyan hegre, amiről még a szereplő sem tud. 

Egészség:

Mozgás:

Hangtónus:

Kedvenc szín:

Kedvenc zene:

Kedvenc étel:

Kedvenc ital:

Irdalom:

Kifejezésmód: őszinte/nem őszinte.

Töltelékszó/szavak: olyan szó, amit gyakran használ szinte úgy, hogy észre sem veszi, pl.: aha, ja, uhum, hmm, hát, izé, stb.

Dohányzás:

Alkohol:

Hobbi:

Gyermekkor: hogyan emlékszik vissza a gyermekkorára? Mi az első emléke?

Képzettség: milyen iskolákat járt ki?

Vallás: 

Kapcsolat a családtagjaival:

Szülei:

-          Anyja:

-          Apja:

Testvérek:

Humor:

Fontos személy az életében:

Megjelenése és faja: 

Családi háttere:

Jellemzői:

Hozzáállás dolgokhoz:

-          KONFLIKTUS:

-          HIRTELEN VÉSZHELYZET:

-          NEM SÜRGŐS MEGOLDÁSRA VÁRÓ DOLGOK:

-          ÉLET:

-          CSALÁD:

-          BARÁTOK:

o   Legjobb barátai:

Másokkal való kapcsolata: 

-          Szereplő 1:

-          Szereplő 2:

-          Szereplő 3:

-          Szereplő 4:

Erősségek:

Gyengeségek:

Motiváció:

Furcsaságok:

Legsebezhetőbb pont:

-          LELKILEG:

-          TESTILEG:

Legjobb tulajdonság:

Legrosszabb tulajdonság:

Önismeret:

Mit szeretnek benne mások:

Célja:

Honnan fejlődik hova:

Képességei:

Egyéb fontos információk:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése